Wat is Loving Day?

LovingDay.NL is een platform voor onderzoekers en andere geïnteresseerden in gemengde relaties en gezinnen in Nederland. Ieder jaar verkent Loving Day rond 12 juni kwesties waarmee gemengde relaties en gezinnen vandaag te maken hebben. LovingDay.NL is geïnspireerd op het Amerikaanse initiatief, LovingDay.com, de jaarlijkse viering van de ongrondwettig verklaring van interraciale huwelijksverboden in Amerika op 12 juni 1967; een zaak aangespannen door de gemengde familie Mildred en Richard Loving.

De eerste editie van de Nederlandse Loving Day vond plaats in 2013. In 2017 bestaat de 5de Loving Day uit een Publieksdebat in Rotterdam en een internationaal congres in Amsterdam.

 

Loving Day 2017; wat u kunt verwachten…

Een verandering ten opzichte van vorige jaren is dat het Publieksdebat van Loving Day gaat plaatsvinden in die andere grote stad in Nederland: Rotterdam, in het Verhalenhuis Belvédere op Katendrecht. Een volkswijk waar men vanouds bekend is met de gemengde liefde;  waar al in de jaren ’20 van de vorige eeuw Chinese zeelui aan wal kwamen en verliefd werden op Rotterdamse meisjes.

 Op vrijdag 9 juni vieren we in het Verhalenhuis Belvédere van 18.00 tot 22.00 uur Loving Day. We beginnen met een diner dat opgeluisterd wordt met de persoonlijke verhalen van gemengde stellen en families uit Rotterdam. Schrijfster Carolijn Visser komt vertellen over haar boek “Selma. Aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao” het verhaal van een Joods-Nederlandse vrouw die verliefd wordt op een Chinese student en met hem een gezin sticht in het China van Mao.
Tickets en meer informatie vind je hier.

 

En verder beleeft Lovingday.NL in 2017 het eerste jubileum. In 2017 vindt de 5de editie van Loving Day in Nederland plaats. Om die reden organiseert Stichting LovingDay.NL in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Maastricht een interdisciplinair congres: Power, Intimacy and the State: Mixed Families in Europe and Beyond, op 12 en 13 juni 2017 in Amsterdam. Academici van over de hele wereld die onderzoek doen naar gemengde relaties en gemengdheid, komen dan samen in Amsterdam om over hun werk te praten.  

In de namiddag van 12 juni worden er twee lezingen gehouden die toegankelijk zijn voor een breder publiek. Dr. Carina Ray en dr. Iris Wigger zijn de keynote speakers. Dr Carina Ray, Associate Professor of African and Afro-American Studies, Brandeis University, US, zal spreken over haar prijswinnende boek Crossing the Color Line: Race, Sex, and the Contested Politics of Colonialism in Ghana. Dr. Iris Wigger, Lecturer in Sociology, Loughborough University, UK, zal haar boek The ‘Black Horror on the Rhine’ Intersections of Race, Nation, Gender and Class in 1920’s Germany presenteren, over zwarte soldaten die na de Eerste Wereldoorlog gelegerd waren in het Rijnland. Het bijwonen van de lezingen van de keynote speakers is gratis, wel dienen deelnemers zich aan te melden. Alle informatie vind je hier.

Nieuw is de scriptieprijs. LovingDay.NL  wil jonge onderzoekers op het gebied van gemengdheid en gemengde relaties stimuleren en ondersteunen. Met dat doel is de Loving Day Scriptieprijs ingesteld voor de beste scriptie over ‘etnische/raciale’ gemengdheid en gemengde relaties, geschreven aan een Nederlandse universiteit. De Loving Day Scriptieprijs wordt voor het eerst uitgereikt na de lezingen op 12 juni in 2017.